Sakte oppvåkning
Innholdsmomentet i det første avsnittet er at Napoleon Beazley fikk utsatt sin dødsdom. Det var 6 stemmer for utsettelse mens det var 3 mot utsettelse av dommen. Det er nå håp om at USAs ”dødsdelstat”, Texas, har begynt å ta kritikken mot et urettferdig rettsystem på alvor.
Folket i USA raser mot rettsystemet som tillater henrettelser av mindreårige kriminelle, derfor stiller mange seg bak Napoleon som begikk straffen som mindreårig.
Napoleon skjøt og drepte John Lutting da han var 17 år. Mange er i mot dommen fordi dommen kom etter voldsomt press fra Luttings sønn, som selv sitter som føderal dommer i Virginia. Det har også blitt gjort klart at Napoleons første advokat aldri forhørte de to vennene til Napoleon, som også var med, og han brukte heller aldri Napoleons alder mot dødsstraffen.
Da USAs høyesterett stemte om utsettelse av dommen ble resultatet tre stemmer mot tre, altså ingen utsettelse. Ankedomstolen i Texas har brutt med USAs høyesterett og har gitt Høyesteretten tid til å vurdere Beazleys forsvareres krav på svar på om henrettelser av mindreårige bryter med grunnloven.
Beazley saken er den tredje utsettelsen av e dødsdom i Texas i år. Dette er oppsiktsvekkende for en stat som har henrettet syv av fjorten mindreårige i USA siden 1989.
(Dagbladet 17.august 2001)
Ord :
Dødens delstat
Urettferdig rettsystem
Elendig forsvar i dødsdomssaker
Grusomt mord
Disse ordene og utrykkene viser til at journalisten mener det er en urettferdig straff, idømt av et elendig føderalt forsvar. Han erkjenner at Beazley var med på et forferdelig mord men mener det er for drøyt med dødsstraff på såpass unge lovbrytere.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar