tirsdag 2. november 2010

Livet som Buddhist, sett fra innsiden.


Jeg syntes at foredraget til Ove Sørgård var meget bra. Jeg likte godt måten stoffet ble presentert på, da det ikke ble så mye oppramsing fra hans side, men at han fikk frem det viktigste gjennom å svare på de spørsmålene som vi stilte han. Måten han oppførte seg på syntes jeg også var bra, da den, til tider, "ungdommelige" væremåten var med på å bidra til økt interesse.

Han innledet foredraget med å fortelle kort om hvem han var og hva han drev med, før spørsmålsrunden startet. Spørsmålet om når han ble buddhist var ett av de første spørsmålene som ble stilt. Sørgård fortalte da om tiden da han fikk øynene opp for religionen, som var i 18-års alderen. En av grunnene til hans interesse ovenfor denne trosretningen var Buddhismens regel om ikke-vold. Dette står meget sentralt i denne religionen og det var noe som vakte oppsikt hos flere av elevene som stilte en del spørsmål rundt dette emnet.

Noe som det også ble snakket om var dette med gjenfødelse og karma. Buddhistene mener at det er en grunn til alt som skjer med oss. Ove Sørgård gikk til og med så langt som å si at hvis et 3 år gammelt barn blir drept, er det noe det barnet har gjort feil. Enten i sitt tidligere liv eller i sitt nåværende. Personen som da dreper dette barnet, bryter reglene for ikke-vold og vil da få en dårlig karma. Dette vil i følge buddhistenes tro føre til at denne personen blir gjenfødt
som noe som er "lavere" i systemet enn mennesket.

Flere av elevene ble også forundret over Ove, og resten av buddhistenes, tanker om lidelse. Ove fortalte av Buddha sa: "Fødsel gjør vondt, alderdom gjør vondt, døden gjør vondt, sorg, klage, smerte, tungsinn og smerte gjør vondt. Det gjør vondt å være sammen med det som du ikke liker. Det gjør vondt å være adskilt fra det du liker. Det gjør vondt når du ikke får det du vil ha".

Han fortalte at som buddhist var han "forberedt" på alt det vonde som ville komme. Han var forberedt på at den flotte bilen hans en dag ville være en skraphaug. At dattera en dag kom til å gå bort. Siden det ikke var noe han kunne gjøre med disse tingene, måtte man bare akseptere det som skjedde. Jeg stiller meg tvilende til akkurat dette, da jeg tror Ove ville vært meget ulykkelig hvis han hadde mistet hele familien sin. På måten som han presenterte dette, virket det som om han ikke ville sørge noe særlig, da måtte være noe som de hadde gjort for å fortjene denne skjebnen.

Ove Sørgård fortalte også en del om at Buddhismen gikk godt sammen med vitenskapen. Både Buddhismen og vitenskapen mener at det ikke finnes noen start eller slutt på verdens eksistens. I vitenskapen finnes det heller ingen Gud og i Buddhismen er troen rettet mot prins Siddharta Gautama, Buddha.

Noe en del av elevene lurte på var hvordan religionen var ovenfor alkohol og sex. Svaret som da ble gitt var at Buddhismen var en ganske "fri" religion. Det var tillatt å nyte alkohol så lenge man ikke drakk seg veldig beruset. Det fantes heller ingen regler innenfor religionen som omhandlet sex før ekteskapet. Ove Sørgård sa i tillegg at religionen så på homofile på lik linje som heterofile. Han sa også at en person som var Buddhist uten problem kunne inngå ekteskap med en person tilhørende en annen religion.

Alt i alt følte jeg at foredraget var, som nevnt tidligere, meget interessant. En av grunnene til dette er at det blir litt annerledes med et innenfraperspektiv enn om en person som leste om religionen dagen i forveien skal stå å presentere stoffet. Ove Sørgård var også en meget fin fyr, som med enkle humoristiske innslag bidro til å gjøre at det ble lettere å følge med.



Bildet over: Viser et Buddhistisk tempel som ligger i Singapore.

Kilder: http://www.flickr.com/photos/adforce1/3163532148/